gedicht Moederschip, 13 12 2015Lessons & Carols wordt traditie in Ruurlose DorpskerkEr is inmiddels sprake van een traditie. Op zondagavond 11 december is er in de Ruurlose Dorpskerk weer een uitvoering van Lessons & Carols, met liederen en lezingen in de sfeer van kerst. Die traditie werd even onderbroken door corona, maar is dit jaar weer enthousiast opgepakt door de cantorij van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem.
De cantorij deed een oproep aan gastzangers waaraan enthousiast gehoor werd gegeven. Op 11 december staat er een koor van zo’n veertig zangers die samen een projectkoor vormen.De ‘Ceremony of Lessons and Carols’ is geen eeuwenoude Engelse traditie, maar inmiddels wel een heel geliefde gewoonte. Priester E.W. Benson in Cornwall constateerde al in de negentiende eeuw dat er veel Engelsen waren die vooral met kerst naar de kerk kwamen, maar niet meer veel affiniteit hadden met de eucharistie. Deze priester werd later aartsbisschop van Canterbury en hij besloot op kerstavond 1880 een andersoortige viering aan te bieden. Dat was de aanzet tot de ‘Ceremony of Lessons and Carols’.
Er ging een aantal jaren overheen tot de BBC besloot de viering in het King’s College van Cambridge live uit te zenden. Zo is er toch een traditie ontstaan om - weliswaar in verschillende versies - de ‘ceremony’ uit te voeren en deze uitvoering eerst op radio en daarna ook op televisie rechtstreeks uit te zenden.

Nederlands
Sinds een aantal jaren is er ook een uitvoering in de Dorpskerk van Ruurlo. Anders dan de titel doet vermoeden wordt er in de Dorpskerk in het Nederlands gezongen. De bekende dichter Sytze de Vries maakte veel vertalingen van Engelse hymns en carols. De melodieën zijn overwegend Engels, maar de teksten zijn Nederlands. Dirk Zwart, de dirigent van de cantorij, maakte de muzikale bewerkingen van de teksten, zoals die op 11 december worden uitgevoerd. De aanwezigen worden regelmatig uitgenodigd om enkele verzen mee te zingen. Gerard Wesselink begeleidt het koor op het orgel. Liederen en lezingen worden afgewisseld. Ds. Anneke de Hoop, de predikante van de protestantse gemeente verzorgt de lezingen.

Vrijwillige bijdrage
De kerkdeuren gaan op 11 december om 19.00 uur open. De uitvoering begint om 19.30 uur. Bij eerdere uitvoeringen waren (bijna) alle stoelen in de Dorpskerk bezet. Kom dus op tijd, maar niet vóór 19.00 uur. Het concert duurt tot ongeveer 20.45 uur, er is geen pauze. De entree is weliswaar gratis maar omdat er aanzienlijke kosten worden gemaakt voor deze uitvoering. wordt wel op een royale vrijwillige bijdrage gerekend.

Na afloop is er gelegenheid om nog even na te praten onder het genot van warme chocolademelk of glühwein.


De vorige editie van Lessons and Carols werd nog net voor de corona-periode gehouden.


Nieuws
uit de gemeentevr 24 februari


ma 13 februari

Pagina 1 van 14  > >>

Nieuws
van buiten de gemeente


Agenda

zo 26 maart
10:00 Kerkdienst in De Sprankel
Ds. W.M. Van Loon-Kuiper. Doetinchem
zo 2 april
10:00 Kerkdienst in De Sprankel
Ds. H. Makkinga (Doetinchem)
do 6 april
19:30 kerkdienst in de Dorpskerk
ds. A.J. de Hoop
vr 7 april
19:30 kerkdienst in de Dorpskerk
ds. A.J. de Hoop
za 8 april
19:30 kerkdienst in de Dorpskerk
ds. A.J. de Hoop
zo 9 april
10:00 kerkdienst in de Dorpskerk
ds. A.J. de Hoop

Zondagsbrief

19-3-23

Vul onderstaand formulier in om u aan te melden voor de zondagsbrief.

Hosting: Decorsign ICT & Internet - Ontwerp: Monique Pierik