Matthäus Passion vanuit Dorpskerk Ruurlo

De Matthäus Passion. Wat is het geheim?

In de Stille Week vóór Pasen wordt in drie delen op maandag-, dinsdag- en woensdagmiddag een heel bijzondere versie van de Matthäus Passion uitgezonden vanuit de Dorpskerk via www.kerkdienstgemist.nl. Bij elk gedeelte wordt door dirigent Johannes Leertouwer een toelichting gegeven, waardoor de Matthäus nog meer gaat leven, zeker bij wie er niet zo vertrouwd mee is.

In de Matthaüs Passion wordt het leven en sterven van Jezus muzikaal verbeeld. Johann Sebastian Bach heeft dat op meesterlijke wijze gedaan. Hij doet er alles aan om je bij het verhaal te betrekken. Hij heeft dat zodanig gedaan dat je het verhaal niet alleen hoort maar ook gaat meemaken. Je voelt het onder je huid.

Leertouwer
Johannes Leertouwer maakt met zijn uitleg de Matthäus heel toegankelijk


Johannes Leertouwer
Johannes Leertouwer, virtuoos violist, dirigent van de Nieuwe Philharmonie Utrecht en Bach-kenner, heeft het verhaal opgedeeld in 68 korte stukken. Door de manier waarop Leertouwer de vertoonde stukken inleidt, kan je je veel beter inleven in de lijdensweg die Jezus moest gaan, in wat Jezus heeft meegemaakt. De dirigent zegt het zelf als volgt: “Ik ben ervan overtuigd dat als je beter weet waar deze muziek over gaat en wat de diepere theologische laag is, het ook de ervaring van het luisteren naar de Matthäus zal verdiepen”.
J.S. Bach Bijvoorbeeld, na het verraad van Petrus zingt de evangelist: “..und weinete bitterlich”. Hoe Bach dat huilen van Petrus in een lang gerekte zanglijn uitbeeldt! Daarna volgt de beroemde aria “Erbarme dich, erbarme dich, mein Gott...”. Daarin wordt tekortschieten en spijt verwoord. Gevoelens die velen van ons zullen kennen. Je hoort in de muziek het smeken om erbarmen, om mededogen. Leertouwer maakt je erop attent op welke wijze Bach dat uitbeeldt, waar je dat in de muziek hoort. Na deze aria volgt het prachtige koraal: “Bin ich gleich von dir gewichen...” waarin klinkt dat Gods genade veel groter is dan onze zonden.

Koralen
De Matthäus Passion kent naast een aantal indringende aria’s ook vele prachtige koralen. Liederen die ook in ons Lieboek staan, zoals ‘Wass mein Gott will, das gescheh allzeit” (lied 899) en 'O Haupt voll Blut und Wunden' (lied 576b).

Uitvoering
Leertouwer kiest voor een uitvoering van de Matthäus Passion zonder dirigent en met in totaal slechts tien zangers. Acht zangers in de twee koren en nog twee zangers voor de rol van evangelist en die van Christus.
Leertouwer speelt zelf eerste viool en leidt vanaf die positie. De zangers staan voor het orkest en zingen zo het publiek direct toe. De musici communiceren met elkaar en met het publiek. Omdat er geen dirigent tussenstaat zie en hoor je de emoties bij de musici beter en maak je het verhaal mee.

Luisteren naar deze uitvoering is een ware ontdekkingsreis. Je gaat bij voorbeeld ontdekken hoe Bach de verlatenheid van Jezus heeft uitgebeeld. Wij denken, dat je ook ontdekt waarom zoveel mensen elk jaar de Matthaüs Passion gaan beluisteren.

Commissie Eredienst
Toen wij met deze uitvoering van de Matthäus in aanraking kwamen, waren wij zo geraakt dat we die ervaring graag met anderen wilden delen. De andere leden van de Commissie Eredienst waren ook enthousiast en we besloten om het op de eerste drie dagen van de Stille Week in de kerk te laten horen.
Hans van Rheenen van de commissie "Beeld en geluid" heeft er veel tijd in gestoken om dat mogelijk te maken. Jammer dat we nu geen mensen in de kerk kunnen ontvangen. “Alleen in een kerk klinkt de Matthäus zoals het hoort,” zegt Leertouwer.

Om 14.30 uur en daarna
Gelukkig kunnen we het via www.kerkdienstgemist.nl (Ruurlo-Barchem) thuis meebeleven. Ga maandag, dinsdag en woensdag om 14.30 uur met dit linkje naar de site van onze dorpskerk en kies de betreffende uitzending.
Elke uitzending duurt ongeveer twee uren, maar de tijd vliegt voorbij, vooral ook door de manier waarop Leertouwer met zijn uitleg ons als kijkers en luisteraars meeneemt in dit zo unieke verhaal.

Alle drie delen blijven voorlopig staan op kerkdienstgemist.nl. Ben je ’s middags niet in de gelegenheid om deze bijzondere uitvoering van de Matthäus Passion ‘bij te wonen’, dan kan je dat ook op een ander tijdstip nog doen. Niemand hoeft het dus te missen. Wij zouden nog liever zeggen: je mag dit niet missen!

Wij zijn heel benieuwd naar jullie luisterervaring.

Commissie Eredienst

Nieuwe Philharmonie Utrecht


Nieuws
uit de gemeente

zo 12 september

Pagina 1 van 7  > >>

Nieuws
van buiten de gemeente


Agenda

zo 26 september
10:00 Kerkdienst in de Dorpskerk. startzondag
Ds. W.M. Van Loon-Kuiper. Doetinchem
zo 3 oktober
10:00 kerkdienst in de Dorpskerk
Ds. I.M. Pijpers-Hoogendoorn. Zutphen
zo 10 oktober
10:00 kerkdienst in de Dorpskerk
Ds. C.M. Veenhuizen. Lochem.
zo 17 oktober
10:00 kerkdienst in de Dorpskerk m.m.v. Cantorij
Ds. T. Gaastra (Waddinxveen) Maaltijd van de Heer
zo 24 oktober
10:00 kerkdienst in de Dorpskerk
Drs. J.H. Lotterman. Utrecht
zo 31 oktober
06:45 kerkdienst in de Dorpskerk
Ds. G.J. Van Pijkeren. Lochem

Zondagsbrief

Zondagsbrief 12-09-2021

Vul onderstaand formulier in om u aan te melden voor de zondagsbrief.

Hosting: Decorsign ICT & Internet - Ontwerp: Monique Pierik