Nieuws"De Dorpskerk is het hart van ons dorp"Wim Zoerink coördineert als lid van het College van Kerkrentmeesters de verbouw en inrichting van de Dorpskerk. Zijn hele leven was hij actief in de bouw. Van die ervaring profiteren wij nu de Dorpskerk ingrijpende wijzigingen ondergaat. In korte tijd moet veel werk worden verricht.

Ik tref Wim op 2 februari – alweer een paar weken geleden - in een bijna helemaal leeg gehaalde kerk. Waar tot voor kort de banken stonden, is nu een grote ‘zandbak’. De preekstoel en het orgel zijn in plastic verpakt om ze te beschermen tegen het bouwstof. Voor Wim heeft zijn werk als projectcoördinator naast de bouwkundige en organisatorische aspecten een extra lading: “De Dorpskerk is voor mij heel belangrijk. Niet eens zozeer, omdat ik hier naar de kerk ga, maar vooral omdat ik dit gebouw zo bepalend vindt voor het beeld van Ruurlo. Als je de Dorpskerk weghaalt, haal je het hart uit het dorp. De Dorpskerk staat daar al zo’n 750 jaar. Wij zorgen er met deze herinrichting voor dat de kerk nog vele jaren mee kan en een nog belangrijkere plaats in ons dorpsleven krijgt


“Op 2 januari gingen we van start met 12
vrijwilligers. We konden niet beter beginnen!”


Vrijwilligers
Heeft Wim al te maken gehad met verrassingen, plezierig of onplezierig? “We zijn vier weken geleden begonnen en er zijn nog geen tegenvallers. De grootste verrassing is een heel positieve. Wij wilden een aantal werkzaamheden zelf doen om de kosten laag te houden. Voordat wij het wisten, hadden wij 12 vrijwilligers aan het werk. Spontaan bood iemand opslagruimte aan. Daar staan nu de stoelen. Er komt veel energie vrij bij gemeenteleden!”
Wim vertelt ook nog een leuke anekdote. “Ds. Gaastra kwam even kijken toen we aan het werk waren en vroeg wie er ook eens op de preekstoel wilde staan. Toen kon dat nog. Jan Bouwmeester nam die vraag wel heel letterlijk en klom bovenop het klankbord!”.


Jan Bouwmeester wilde graag ook eens op de
kansel staan, maar klom wel heel ver omhoog!


Vloer
Straks heeft de Dorpskerk één grote vlakke vloer waardoor de gebruiksmogelijkheden aanmerkelijk worden vergroot. In de kerk liggen echter grafstenen die niet vlak zijn en daarom lastig zijn bij het plaatsen van stoelen e.d. Men laat nu de grafstenen een paar centimeter zakken om daaroverheen een glasplaat te leggen. Wim: “Zo gaan we met respect met de graven om. Dan zijn de grafstenen nog te zien en is er toch een mooie vlakke vloer.”

Te koop
De banken staan nog gedemonteerd in de kerk. Die worden - samen met de stoelen – te koop aangeboden. “We verwachten daarvoor nogal wat belangstelling. Bij de sluiting van De Hoeksteen in Barchem waren we de banken in een mum van tijd kwijt. Dat zou nu wel weer het geval kunnen zijn. Heel veel mensen willen – veelal uit nostalgische overwegingen - zo’n bank hebben. Wie zeker wil weten dat hij er op tijd bij is, kan het beste een mailtje sturen aan cvk@pknruurlobarchem.nl. Dan sturen wij een berichtje zodra de verkoop van de stoelen en banken start.”

Akoestiek
Bij de herinrichting krijgt de akoestiek van het gebouw veel aandacht. Inmiddels is er al een nulmeting geweest. Bij de keuze van materialen voor vloeren en wanden wordt goed gekeken naar de akoestische effecten. Zowel muziek als het gesproken woord moeten in het hele gebouw goed hoorbaar zijn. “We streven nadrukkelijk naar een verbetering ten opzichte van de oude situatie”, zegt Wim.

Pinksteren?
Is met Pinksteren echt alles klaar, zoals beloofd? Wim Zoerink: “De ambitie van het bouwteam is dat er op Eerste Pinksterdag, 20 mei, in de Dorpskerk weer een kerkdienst kan worden gehouden. Dan is zeker nog niet alles klaar en ingericht. Daar hebben we iets meer tijd voor nodig. De officiële heropening zal dus nog niet in mei zijn. Daar maken we op een later moment een feest van!”

Peter van der HeijNieuws
uit de gemeente


Pagina 1 van 3  > >>

Nieuws
van buiten de gemeente

Agenda

zo 22 juli
10:00 Kerkdienst in de Dorpskerk
zo 29 juli
10:00 Kerkdienst in de Dorpskerk
za 4 augustus
19:00 Taizéviering
Vanaf 18.45 uur bent u welkom!
zo 5 augustus
10:00 Kerkdienst in de Dorpskerk
zo 12 augustus
10:00 Tentdienst naast Dorpskerk
zo 19 augustus
10:00 Kerkdienst in de Dorpskerk
zo 26 augustus
10:00 Kerkdienst in de Dorpskerk
Viering Maaltijd van de Heer
ma 27 augustus
Deadline inleveren kopij Op Weg nr. 17.07
zo 2 september
10:00 Kerkdienst in de Dorpskerk
zo 9 september
10:00 Kerkdienst in de Dorpskerk
Ziekenzondag
ma 1 oktober
Deadline inleveren kopij Op Weg nr. 17.08
za 13 oktober
19:00 Taizéviering
Vanaf 18.00 uur bent u welkom! Om 18.15 gaan we de liederen oefenen.
ma 29 oktober
Deadline inleveren kopij Op Weg nr.17.09
za 1 december
19:00 Taizéviering
Vanaf 18.00 uur bent u welkom! Om 18.15 gaan we de liederen oefenen.
ma 3 december
Deadline inleveren kopij Op Weg nr. 17.10

Zondagsbrief

zondags-/ nieuwsbrief 15 juli 2018

 

Vul onderstaand formulier in om u aan te melden voor de zondagsbrief.

Hosting: Decorsign ICT & Internet - Ontwerp: Monique Pierik