Put, de sage en de PVV, column AN

De put, de sage en de PVV

Column

Op het Kerkplein in Ruurlo spuiten sinds kort waterfonteinen. Bij het installeren stuitten de bouwvakkers op een eeuwenoude waterput. De kloostermoppen lijken sterk op de stenen waaruit ook de aloude Dorpskerk is opgetrokken. Zo’n vondst prikkelt de fantasie. Verschillende media duiken er bovenop. Het leidt even af van de alledaagse werkelijkheid. Van de moeizame kabinetsformatie, met of zonder de PVV. De massale stemmen op Wilders’ partij, ook in Berkelland (11,6%), laten zien dat er onvrede, angst en onbegrip in de samenleving heerst. Het richt zich deels tegen “vreemdelingen” en een “vreemde” religie.

Terug naar de vondst van de waterput. Een stukje Efteling op het Dorpsplein! Is dit misschien de waterbron die de hoofdrol speelt in de beroemde Ruurlose sage “De Jonker en het Jodenmeisje”? Eeuwen geleden werd een Jonker op het kasteel verliefd op het mooie meisje Mirjam. Ze hoorde bij een groep Joodse vreemdelingen die tijdelijk in Roderlo, een gehucht, waren neergestreken. Toen ineens de gevreesde pest uitbrak, werden de Joden meteen als schuldigen aangewezen. Vreemd volk, vreemde religie. Zij hadden vast de waterput besmet, werd er gefluisterd. De liefde tussen Mirjam en de Jonker was een onmogelijke liefde. Beiden stierven aan de vreselijke ziekte.

In de bijbel komt Jezus eens een vrouw bij een waterput tegen. Hij spreekt haar aan en vraagt dorstig om water. Zij is niet bang voor deze vreemdeling. En Jezus voelt geen vijandschap tegen deze Samaritaanse, waarmee de Joden destijds in onmin leefden. Het wordt een heel bijzonder en intiem gesprek. Hij blijkt haar levenswandel precies te kennen en veroordeelt haar niet (ze heeft nogal wat mannen in haar leven). Hij biedt haar geestelijk Water aan, zij hem Water voor het lichaam.

De Ruurlose waterput is een bron van leven geweest, maar ook de plek waar al vroeg vreemdelingenhaat ontstond, volgens die sage uit circa de 14e eeuw. De waterput is in de Bijbelverhalen bron van geestelijk leven. In de Dorpskerk, enkele tientallen meters naast de put, wordt nog wekelijks uit die geestelijk bron geput. En er wordt verdraagzaamheid verkondigd. Lang niet altijd even krachtig. En lang niet altijd voor een massaal publiek. Maar het verhaal gaat wel door. Ook in onze 21e eeuw. Dat is belangrijk.

Arjen van Gijssel

PKN Ruurlo-BarchemNieuws
uit de gemeente

za 15 augustusza 20 juni


Pagina 1 van 4  > >>

Nieuws
van buiten de gemeenteAgenda

zo 27 september
10:00 Kerkdienst Dorpskerk

Zondagsbrief

20 september 2020

Vul onderstaand formulier in om u aan te melden voor de zondagsbrief.

Hosting: Decorsign ICT & Internet - Ontwerp: Monique Pierik