Zondag 30 september 2018

Aanvang: 14.00 uur (zaal open: 13.45 uur)Concert op vleugel door Jan Vayne en Irene Venderbosch

De netto opbrengst van dit concert komt ten goede aan het Vleugelfonds Ruurlo voor de aanschaf van een vleugel in de Dorpskerk!

Entreekaarten:
- Online voorverkoop € 17,50 via www.kunstkringruurlo.nl/kaartverkoop/
- Voorverkoop ook bij Everwennink, Leeuwerikstraat (t/o Supercoöp) en Groot Jebbink Bloemen, Dorpsstraat 57, Ruurlo.
- Aan de kassa: € 20,00 (contant, geen pin)


Concert op vleugel door Jan Vayne en Irene Venderbosch

De Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem organiseert in samenwerking met de KunstKring Ruurlo op zondagmiddag 30 september in de Dorpskerk een bijzonder concert op vleugel door twee geheel verschillende pianisten. Jan Vayne staat bekend om zijn – soms uitbundige - improvisaties, waar hij het publiek vaak bij betrekt. Irene Venderbosch brengt vanmiddag juist een heel ingetogen programma.

Irene Venderbosch met ‘verzwegen muziek’

Vóór de pauze speelt Irene Venderbosch boek 1 (1959) en boek 2 (1962) van Frederico Mompou. Musica Callada bestaat in totaal uit 4 boeken geschreven in 1959,1962, 1966 en 1974.

Frederico Mompou (1893-1987) is een Catalaanse componist die vooral bekend is om zijn pianomuziek. Zijn stijl is impressionistisch met een meditatief karakter. Het Frans impressionisme (Debussy) en Erik Satie waren zijn voornaamste inspiratiebronnen.

Eén van de bekendste werken van Mompou is ‘Musica Callada’ (verzwegen muziek), gebaseerd op de mystieke poëzie van de 16e eeuwse dichter San Juan de la Cruz. De woorden ‘La musica Callada, la Soledad Sonora (de verzwegen muziek, de eenzaamheid in de klank) komen uit San Juan’s ‘Canto espiritual’.

Schijnbaar eenvoudige melodieën met een vleugje melancholie en verlangen naar het verre en verlorene. Er zijn vaak imitaties van klokken te horen, uit de klokkenfabriek van zijn grootvader, kreten van zeemeeuwen, spelende kinderen en Catalaanse volkswijsjes.

Irene Venderbosch is afgestudeerd aan het Stedelijk Conservatorium Groningen in 1989 bij Gerben Makkes van der Deijl. Zij heeft Masterclasses gevolgd bij Geoffry Madge, Mauricio Kagel en Rudolf Jansen. In 1992 kwam zij naar Ruurlo en is zij hier haar privé lespraktijk begonnen. Naast het lesgeven begeleidt ze andere muzikanten en vormt ze verschillende vaste duo’s en een pianotrio. Sinds kort treedt ze solo op met Etudes van Philip Glass en met werken van Mompou.

Lees meer op www.irenevenderbosch.nl

Jan Vayne met virtuose improvisaties

Na de pauze hoort (en ziet) u Jan Vayne. Hij heeft improvisatie tot een ware kunst verheven. Of het nu om klassiek repertoire gaat of populaire hedendaagse muziek. Het is een bijzondere belevenis om naar zijn virtuose pianospel te kijken, maar bovenal te luisteren.

Jan Vayne (1966) kreeg reeds op vierjarige leeftijd pianolessen. Toen hij tien jaar oud was, gaf hij al concerten en sleepte eerste prijzen in de wacht op concoursen. Wars van tradities en met een groot gevoel voor vrijheid doorbrak hij de scheiding tussen pop en klassiek. Jan Vayne heeft zich vanaf die tijd erop toegelegd om dit motto op de meest uiteenlopende manieren uit te dragen. Vrijheid laat zich niet vangen in hokjes. Deze gedachte staat bij Jan altijd voorop, zowel in zijn leven als in zijn muziek. Zijn uitzonderlijke improvisatietalent en gedegen opleiding zijn daarbij van essentieel belang.

In 1984 slaagt Jan voor zijn eindexamen Gymnasium en schrijft hij zich in voor het Conservatorium. In 1990 haalde hij zijn solistendiploma en begon aan een succesvolle carrière als beroepsmusicus. Vrijwel meteen werd hij een landelijke bekendheid door optredens voor TV en het geven van talloze concerten met andere musici, symfonieorkesten, ensembles en koren. Ook zijn CD-productie kwam al direct op gang en is sindsdien gestaag gebleven.
In 1997 beleefde hij een internationale doorbraak. Tijdens een tournee in Amerika speelde hij ook op het inauguratiebal ter gelegenheid van de tweede ambtstermijn van president Clinton in de Shakespeare Library in Washington.

Lees meer: www.janvayne.nl

Ga terug naar het complete programma.


Nieuws
uit de gemeente


za 23 mei
Pagina 1 van 3  > >>

Nieuws
van buiten de gemeenteAgenda

Zondagsbrief

24 mei 2020

Vul onderstaand formulier in om u aan te melden voor de zondagsbrief.

Hosting: Decorsign ICT & Internet - Ontwerp: Monique Pierik